fredag 10 december 2010

Hemmakokt kola

3dl vispgrädde
3dl strösocker
1dl sirap
1tsk ättiksprit
1 msk smör

Gör så här

Blanda grädde, sirap, och socker i en tjockbottnad kastrull.


Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 122° eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koktid 15–30 min.
Tillsätt ättiksprriten precis i slutfasen av kokningen den förhindrar kolan att sockra sig. När den nu är klar tar du den från värmen och rör i och smöret.


Fördela smeten på bakplåtspapper i form ca 25x20cm eller  i knäckformar.
Om du har dem i form skär de med en oljad kniv innan kolan stelnat helt. 
 Förvara i kyl.
Jag packade in mina i celofan.








 


1 kommentar: