Detta är en traditionskaka hemmifrån Gotland som man bakar till varje jul och som man bakar här i Norge till var jul med och kallas då Goro.En kaka med rena smaker av smör och socker jag personligen gillar att ha en aning kardemumma smak på dem. Nackdelen är att man måste ha ett Gorånjärn för att steka dem i.Men de finns i välsorterade järnaffärer.
Gorån!
250g socker
125g smör rumstempererat
125g margarin rumstempererat
3 ägg
500g vetemjöl
1 1/2 tsk hjotronsalt
1 1/2 tsk hjotronsalt
( dessa kan smaksättas med1 tsk kardemumma man kan oxå eller 1 paket saffran om man önskar )
Blanda samman allt och plasta in lägg i kyl under natten.
Rulla ut till fingertjocka längder, tryck ut i järnet. Grädda!
Jag gräddar mina i gorångjutjärnet men numera finns det oxå elektriska gorånjärn att köpa i vissa järnaffärer.
Mina gräddas i gjutjärnet på spisen några minuter på var sida tills de är gyllene och sedan tas de ur och skärs till medan de är varma
Går fint att frysa.
Lycka till!
Jag har oxå delat receptet på http://sotasaker.com/manadens-sotsak-utlandskt/ en kul sida ni oxå kan delta på om ni önskar under månadens tema utlänskt.
Jag bor i Skåne och vår granne på landet gjorde alltid dessa! Mina älsklingskakor! :) (det heter Gorån i Skåne också)
SvaraRaderaDet finns elektriska järn också och ett sådant har jag haft och de blev också goda, men på ett annat sätt!
Hej!
RaderaSkulle vilja veta var du har köpt det elektriska gorånjärnet.
Jag är väldigt intresserad av ett sådant.
Har köpt ett elektriskt rullrånjärn.
Mvh // Nettan
Hej jag la in svar nedan :-)
RaderaVilket vackert järn!!! Och vackra Gorån :-)
SvaraRaderaTack ;-)
RaderaHej jag har inte det elektriska järnet men min mamma har köpt det .Gorånen blir nästan dubbelt så tjocka i det enligt henne men för utom det tycker hon att det fungerar alldeles utmärkt. mvh Eva
SvaraRaderaHej!Ärvt ett gorånjärn och undrade just hur man gör för att grädda.Tack,nu vet jag,på spisen,alltså!?Recept har kära Mor skrivit i sin receptsamling,så nu måste jag bara prova!Mvh Im
SvaraRaderaLyckans dej och ärva ett gorånjärn de är svåra att hitta men gorån är underbart gott lite pilligt men klart värt besväret. Lycka till med gorånbaket.
RaderaPs. inte för varm spisplatta bara och låt järnet bli ordentligt genomvarmt innan första degen går i. D.s