söndag 6 november 2011

Hemmabakat polarbröd

   Baka ditt eget polarbröd.
  Ingredienser
    5 dl vatten
  50 g margarin
   50 g jäst
   ½ dl sirap
       1 tsk salt
          Ca 16 dl rågsikt

       Gör så här

          Sätt ugnen på 275º.

Värm vattnet till 37º och tillsätt det rumsvarma margarinet i klickar. Smula sönder jästen i degbunken. Tillsätt degvätska, sirap, salt och rågsikt. Spara 1 dl av mjölet till utbakningen. Arbeta degen slät och strö över lite mjöl. Täck degen och låt jäsa i ca 30 minuter.


Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 2 delar och forma till längder. Skär varje längd i 10 bitar. Kavla ut varje del till en rund kaka, ca 15 cm i diameter.Nagga kakorna eller kavla med kruskavel. Låt jäsa på bakbordet i ca 10 minuter. Baka ut bröden i omgångar.

Sätt in en plåt i ugnen och hetta upp den . Lägg 3 brödkakor åt gången på het osmord plåt och grädda i nedre delen av ugnen ca 3 minuter.





Ta av bröden och lägg snabbt på nästa omgång bröd på den heta plåten. Låt kakorna svalna på galler under bakduk.


                                         Receptet är lånat från matklubben.se.

8 kommentarer:

  1. do you think butter could be used instead of margarin? really beautiful the way they came out!

    SvaraRadera
  2. Hi and thanks :-)
    You can use butter and you get a better taste.
    Eva

    SvaraRadera
  3. hi there again... I tried making the bread but the dough was very sticky. is that expected? how thick should the rounds be? I had problems figuring out that... also... what is the name of that wooden instrument showed in the picture, the one that makes the little holes? could not find it at the kitchenware shop...

    SvaraRadera
  4. Så gott o enkelt att göra.....
    1000 tack!!!!!!!

    SvaraRadera
  5. Så kul att du gillade det :)

    SvaraRadera
  6. Vad kan man ersätta sirap med ? Bor utomlands och det finns inte här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. bor du i ett engelskt talande land, använd "molasses"

      Radera
  7. Pröva med honung det blir nog inte helt samma smak men fungerar nog fint att baka med skulle jag tro. Eller lönnsirap om det finns skulle också gå att testa med. Lycka till med baket mvh Eva

    SvaraRadera