söndag 19 december 2010

Knäck och knäckstrutar


Knäck & knäckstrutar
gör man bara knäck blir det ca 100st

3 dl grädde
3 dl strösocker
3 dl ljus sirap
50 gr smör
ca 50-100 gr sötmandel

knäckformar och ev. bakplåtspapper klipps i bitar på ca 7cm x 10 cm

Blanda grädde, socker, sirap och smör i en tjockbottnad kastrull. Låt koka på ganska stark värme utan lock ca 40 min. Rör i massan ett par gånger under tiden.





Hacka under tiden mandeln.

Känn efter om knäcken är lagom kokt genom att hälla ett par droppar av knäcksmeten i en kopp med kallt vatten. Kan man rulla provet till en kula är det klart. Kokar man med termometer skall den visa 120 grader för något mjuk knäck, och 125 för hård knäck.
Blanda ner mandeln och häll genast upp knäcksmeten i formar.
Jag har några i familjen som inte vill ha mandel i knäcken så jag häller upp några sådanan först innan jag blandar i mandeln och häller upp resterande.

Mina knäckstrutar gjorde jag av rullat bakplåtspapper med en liten tejpbit på som jag sedan ställde i strösocker för att de skulle stå stabilt.

Sedan är det bara att hälla i knäckmassan och sedan sätta i en halv grillpinne .

Så många knäck fick jag pluss 14 st knäckstrutar och 5 klubbor.




Detta blir smaskens till Kalle anka på julafton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar