tisdag 14 december 2010

Smultringar




Ett annan underbart bakverk som norskarna har till jul och som är supergott.
Hemma på Gotland är det väl isterkrasar eller fettbonsar de kallas och annras munkringar eller dounuts men kärt barn har många namn.
Här är det recept jag använde.

3 ägg
375gr socker
3dl rømme (en  norsk typ av "fet gräddfil ")
2 dl matlagningsgrädde
50gr smör
ca 750gr vetemjöl
2 tsk hjortronsalt
1tsk kardemumma

1-2 kg smult eller neutral olja att fritera dem i
jag hade 1 kg men det var för lite men jag hade fritös och den är rätt vid form på.

Vispa ägg och socker poröst,rör i det smälta smöret,rømmen och grädden.
Sikta i mjölet och hjortronsaltet blanda snabbt till en deg du plastar in 
 och som skall vila kallt i några timmar eller över natten.



Kavla nu ut degen till en kaka på 1cm tjocklek och ta ut stora runda kakor med ett hål i mitten.
Värm smulten eller oljan till ca 180 grader och stek kakorna gyllenbruna vänd de gärna så de steker 2 gånger på var sida så de blir de blir genomgräddade.




Ta upp dem med hålslev och lägg de på hushållspappersklätt galler.
De går fint att frysa.
Och det blev många rekomenderar nog att halvera allt utan smult/olje mängden som du friterar i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar