Hemma på Gotland är det väl isterkrasar eller fettbonsar de kallas och annras munkringar eller dounuts men kärt barn har många namn.
Här är det recept jag använde.
3 ägg
375gr socker
3dl rømme (en norsk typ av "fet gräddfil ")
2 dl matlagningsgrädde
50gr smör
ca 750gr vetemjöl
2 tsk hjortronsalt
1tsk kardemumma
1tsk kardemumma
1-2 kg smult eller neutral olja att fritera dem i
jag hade 1 kg men det var för lite men jag hade fritös och den är rätt vid form på.
jag hade 1 kg men det var för lite men jag hade fritös och den är rätt vid form på.
Vispa ägg och socker poröst,rör i det smälta smöret,rømmen och grädden.
Sikta i mjölet och hjortronsaltet blanda snabbt till en deg du plastar in
Kavla nu ut degen till en kaka på 1cm tjocklek och ta ut stora runda kakor med ett hål i mitten.
Värm smulten eller oljan till ca 180 grader och stek kakorna gyllenbruna vänd de gärna så de steker 2 gånger på var sida så de blir de blir genomgräddade.
Ta upp dem med hålslev och lägg de på hushållspappersklätt galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar