lördag 28 april 2012

Whoppies med salt chokladfyllning


Detta är en annorlunda smaksättning ljusa whoppies mwd salt chokladfyllning som man kan gära ännu saltare genom att snurra de färdiga kakornas kanter i flingsalt jag körde socker denna gång istället.

Receptet ger cirka 40 kakor (20 dubbla)

50 g smör, rumsvarmt
1/2dl solrosolja (45gr)
1 1/4 dl socker (125gr)
1 ägg, rumsvarmt
3,5 dl mjöl (210gr)
2 tsk bakpulver (10gr)
1 1/2 tsk äkta vaniljpulver (15gr )
1 kryddmått salt
3/4 dl mjölk

Fyllning
1dl mellangrädde
1msk honung
125gr mörk choklad 70%
1/2tsk salt
Gör så här:
Vispa smör,olja och socker till en fluffig kräm. Tilsätt ägget och rör om till det är väl blandat.

 Rör ner alla torrvaror och rör om. Avsluta med att hälla i mjölken och rör om försiktigt tills allt är blandat (OBS: Vispar du för mycket kan smeten lätt bli för rinnig och whoopisarna platta).
Häll i smeten i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på en bakpapperklädd plåt (gör dem lite större än en 5 krona – De kommer växa lite). Har du ingen spritspåse och tyll så går det lika bra att klicka ut dem på plåten med hjälp av sked .
Grädda kakorna på 175 grader i nedre delen av ugnen (nära mitten) i 8-10 min. I min ugn ska de stå inne i 9 min men det skiljer sig åt från ugn till ugn. Håll koll på dem så att de inte får färg i kanterna. De ska vara lite fluffiga och mjuka inuti. Låt nu kakorna svalna helt innan de fylls.

Dax med fyllning hacka chokladen fint. Sjud grädde och honung och ta av från värmen och häll i chokladhacken rör till chokladen smält helt och låt svalna helt så den får tjockna.

Lägg nu ihop kakorna och rulla ev. i något strössel eller
 lite flingsalt om du vill ha smak och/eller dekor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar