torsdag 5 april 2012

Vaniljkola med havssalt

 
Detta är en söt kola och med brytningen av havssaltet får du en underbar smakupplevelse.
Receptet går att halvera vilket jag gjorde denna gång.
 
3dl vispgrädde
3dl strösocker
1dl sirap
1tsk ättiksprit
2 tsk vaniljsocker
2 msk smör

Gör så här

Blanda grädde, sirap, och socker i en tjockbottnad kastrull.
 
Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 122° eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koktid 15–30 min.
Tillsätt ättiksprriten precis i slutfasen av kokningen den förhindrar kolan att sockra sig. När den nu är klar tar du den från värmen och rör i och smöret och vaniljsockret.
Fördela smeten på bakplåtspapper i form ca 25x20cm eller i knäckformar.
När den stelnat lite kan du strö över en gnutta havsalt.

 
Om du har dem i form skär de med en oljad kniv innan kolan stelnat helt.


 
Förvara i kyl.
Jag lyckades koka min kola någon minut för lite så då fick bitarna hamna i pappersformar och smaken är ju lika god och inga plomber åker på denna.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar