En saftig vetelängd till kaffet med en aning vaniljsmak kan ju inte slå helt fel eller hur?
Så här kommer min variant av den :)
Deg:
50gr jäst för söta degar
50gr smör eller margarin
2dl vaniljkesella
4dl mjölk
1dl strösocker
0,5 tsksalt
1 msk malen kardemumma
ca 14dl vetemjöl
Pensling:
1 ägg
Garnering:
pärlsocker
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält matfettet och tillsätt mjölken + kesellan och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om. Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30-40 minuter övertäckt.
Sätt på jäsning till dubbel storlek ca 30 min.
Dela degen i 3 delar och ytterligen i 3 delar per bit rulla ut till 3 jämntjocka långa korvar som du flätar ihop och lägger på en plåt med bakplåtspapper. Lägg över en duk och låt jäsa i ca 30 min eller till dubbel storlek.
Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på längd (inte trycka hårt). Strö över pärlsockerGrädda mitt i ugnen 200 grader i ca 20-25 min minuter( eller i varmluftsugn 175)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar