måndag 2 maj 2011

Marstrandskex med glasyr


Eller "huskex" som det blev denna gång

Det här behövs till ca 75 stycken:

100 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl potatismjöl
1 tsk hjorthornssalt
3/4 dl strösocker
1 1/2 dl visprädde
Glasyr
1,5 dl florsocker
ca 1-2 msk vatten
och ev någon droppe hushållsfärg och någon droppe cironsaft

Ugn: 175°, ca 10 minuter Gör så här:
1. Smält matfettet och låt det svalna. Blanda vetemjöl, potatismjöl, hjorthornssalt och strösocker i en skål.
2. Tillsätt grädde och avsvalnat smör, och arbeta ihop till en smidig deg. Plasta in degen och lägg den i kylen för att stelna.
3. Kavla ut degen tunt, nagga och ta ut runda kakor, ca 7 cm i diameter.Jag gjorde mina "husformadé" för de skulle bli en inflyttningspresent.


 4. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen, ca 10 minuter.
Låt svalna på bakgaller.
Kakorna är väldigt sköra/spröda så hantera de försiktigt. 5. Rör ihop florsocker och vatten till en smidig glasyr och bred försiktigt över kakorna.
 Dekorera ev. med kulor eller strössel.



2 kommentarer:

  1. Ja eller hur :D men tänkte egentligen ha fler färger på glasyren men blev lite lat då hade det blivit ännu mer färgkick!

    SvaraRadera