fredag 27 maj 2011

Apelsinkrans


Ingredienser
Deg:
50gr jäst för söta degar
50gr smör eller margarin
2dl vaniljkesella
4dl mjölk
1dl strösocker
0,5 tsksalt
1 msk malen kardemumma
ca 14dl vetemjöl

Fyllning:
75 g margarin eller smör
0,5dl strösocker
1 msk vaniljsocker
rivet skal av 2 apelsiner och saften från en halv
ev. gul konditorfärg
(man kan oxå hälla i lite kokos eller hackade mandlar om man önskar ca 1 dl så i fall )
Pensling:
1 ägg

Garnering:
pärlsocker
+ ev. färg och lite kokos

                                                                       Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält matfettet och tillsätt mjölken + kesellan och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om. Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30-40 minuter övertäckt.
Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker,det rivna apelsinskalet och apelsinsaften
Kavla ut degen till 2 avlånga plattor. Bred på fyllningen och rulla ihop  och lägg som en ring på bakplåtspapper på en plåt skär eller klipp det mönster du önskar.
Fyllningen!

Den färgade fyllningen utbredd på kakan

kransen

Jag snittade den i kanterna runt om går även att klippa mönster uppe på om man önskar
 eller bara ha de som den är helt enkelt.

Sätt på jäsning till dubbel storlek ca 30 min.
Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på längd (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen 200 grader i ca 20-25 min minuter( eller i varmluftsugn 175)






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar