tisdag 31 maj 2011

Kokos och apelsinlängd



Ingredienser
Deg:
50gr jäst för söta degar
50gr smör eller margarin
2dl  vaniljkesella
4dl mjölk
1dl strösocker
0,5 tsksalt
1 msk malen kardemumma
ca 14dl vetemjöl (2kg)
Fyllning:
75 g margarin eller smör
0,5dl strösocker
 rivet skal av 2 apelsiner och saften från en halv
1 dl kokos
ev. gul konditorfärg

Pensling:
1 ägg

Garnering:
pärlsocker
+ ev lite karamellfärg
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält matfettet och tillsätt mjölken + kesellan och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om. Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30-40 minuter övertäckt.
Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker,rivet apelsinskal och kokosen.Kavla ut degen till 2 till 4 rektangulära plattor lite beroende på hur stora du vill ha jag bakade 3. Bred på fyllningen och rulla ihop. Klipp uppepå för mönster.Här ser du hur jag gjorde.





Sätt på jäsning till dubbel storlek ca 30 min.
Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på längd (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.
 Grädda mitt i ugnen 200 grader i ca 20-25 min minuter( eller i varmluftsugn 175)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar