onsdag 21 december 2011

Sesamknäcke

Ett tund hembakat fröknäcke er ju aldrig fel till maten.

Detta blir ca 50 rutor/bröd
2,5 dl filmjölk
25 gr jäst
50 gr mjukt smör
2 msk brödsirap
1,5 tsk salt
4 dl rågmjöl jag tog grovt
3-4 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön
Du kan byta ut dem mot vallmofrön om du vill

Smula ned jästen i en bunke. Värm filmjölen till 37 grader och rör ut jästen i den.Tillsätt resterande ingredienser men ta bara hälften av frönen och spara resten till senare och arbeta till en smidig deg.Låt degen jäsa i ca 30 min. Sätt på ugnen på 200gr.
Ta upp degen på mjölat bakbord dela den i 3 delar.


Kavla ut varje bit så tunnt du kan och flytta över på bakplåptspapper spraya eller pensla kakan med vatten och strö över av de kvarvarande frönen kavla nu med kruskavel eller nagga med en gaffel.
Sporra ut bitarna i önskad storlek och in mitt i ugnen i ca 10-15 min.
Låt svalna på galler och bryt ev.isär dem när de svalnat.
Förvaras torrt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar