måndag 5 mars 2012

Vanilj och morotsbullar

 
Man bakar ju bröd med morötter så denna gången testade jag med morätter i bullarna och det blev saftigt och gott.
Deg:
 
50g jäst för söta degar
1 ägg
100g smör eller margarin
5 dl vaniljyoughurt
1dl strösocker
1 tsksalt
2 msk malen kardemumma
3 dl finrivna morötter
ca 13dl vetemjöl 

Fyllning:
75 g  smör
1dl strösocker
2 msk vaniljsocker
 
Pensling:
1 ägg
 
Garnering:
pärlsocker
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält matfettet och tillsätt vaniljyougurten och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker,morötter och kardemumma och rör om. Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30-40 minuter övertäckt
 
Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och vaniljsockret. Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.

 

Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt).
Strö över pärlsocker. Jag färgade mitt lite orange med hushållsfärg.

 
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter.
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar