onsdag 2 april 2014

Björksavsbröd

På mitt jobb har vi utvunnit lite björksav som jag testade att baka på
tillsammans av rester i från kylen pressad potatis och kokta morötter. .
Resultatet blev ett saftigt och gott bröd.
 
4 små limpor eller 2 stora 
5 dl björksav
50 gr smör
50g jäst
2 dl finrivet eller pressad kokt potatis 
1,5 dl finrivet eller pressad kokta morötter
3 msk linfrö
2 msk sirap
1 msk salt
5 dl lantbrödsmjöl
ca 7-10 dl vetemjöl special
 
 
Smält smöret och häll på björksaven värm till 37 grader .
Smula jästen i en bunke och häll över degspaden rör till jästen löst sig häll sirap,
 salt, linfrö, morötter och potatis rör om.
Börja nu med att blanda i lantbrödsmjölet och 5 dl av vetemjöl special.
Blanda väl och tillsätt lite mer mjöl i taget tills degen släpper från bunken.
Jag körde min i maskin i ca 5-8min så glutenet kommer till sin rätt ;).

Täck över degen och låt jäsa till dubbel storlek ca  40 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord  dela i 2 eller 4 bitar
beroende på om du vill ha stora eller små bröd
Arbeta inte degen särskilt utan forma avlånga limpor och lägg på bakplåtspapper i en långpanna.
Täck över och jäs i 30 min.
Snitta  bröden lätt längsmed med vasskniv.
Grädda i 175 grader .
De små limporna jag gjorde tog ca 15-20 min i ugnen.
 
Jag skulle tro att man kan byta ut vätskan i de flesta bröd mot björksav
 men har bara testat detta dock.
 
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar