torsdag 21 oktober 2010

Frukt och nötbröd



Ett mörkt,saftigt och fruktigt bröd att njuta av och som får magen att må bra.

1 liter filmjölk
1,5 tsk bikarbonat/natron
2 dl mörk sirap
1-2 tsk salt
5 dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
1dl pumpafrön eller solrosfrön
1dl linfrön
1 dl russin
1dl torkad frukt tex aprikoser, tranbär,sviskon

Eftersom jag bor i Norge och inte fann allt detta så körde jag 5 dl vetemjöl 5 dl  grovbakst 3 dl siktet rugmel
jag tog en påse luksusmix med torkat frukt nötter och pumpafrön från rema 1000
 +linfrön och det fungerade utmärkt.

Blanda ihop filmjölk sirap,salt och bikorbonat rör ordentligt så sirapen och filen blandas väl sedan är det bara att tippa i resten och röra väl ,detta blir en kladdig röra, men det skall det vara.
Häll i 2 välsmorda brödformar, jag klippte till bakplåtspapper till botten och sidorna för att lättare få ut brödet men dett håller att smöra väl.
Vill man kan man strö lite frön och mjöl på toppen till pynt.
In i ugnen på 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 90 minuter blir brödet väldigt mörkt på slutet kan det vara smart att lägga över lite folie.
Låt brödet vila i formarna gärna en timme eller två.
Njut med smör och en god ost på.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar