torsdag 14 oktober 2010

Köttbullar a`la`Bjerkli

Idag fick Axel önska middag och det landade på köttbullar
han hade Emmie på besök och de stod för köttbullelagandet med lite assistans.

De var duktiga för köttbullarna blev fina.

Här kommer receptet jag gör ju allt på en höft med det är ungefär så som vi gjorde dessa delikatesser.

400g köttfärs
1 gul lök
1 ägg
2msk matlagningsgrädde
3 msk ströbröd
1tsk färskriven ingefära
 det går bra torkad men då max ett kryddmått
knappt 1tsk salt
och lite peppar
smör eller olja till stekning

Vi körde den lätta varianten skalade löken och la den i matberedaren ,med kniv körde den tills det var små bitar ,barn brukar ju inte vara så glada i lökbitar.
Sedan hälde vi i grädde, ströbröd, kryddor och salt körde snabbt så det blandade sig kan gärna stå 5 min nu så ströbrödet sväller lite.Blanda sedan i köttfärsen kör till jämn smet.
Fukta händerna med kallt vatten och rulla köttbullarna sedan ned i en varm panna med lite smör och olja i stek de gyllene. Vi åt dessa med potatismos med jag gillar lite sås endå så när köttbullarna var stekta hälde jag på 4 dl vatten och en buljongtärning lite matlagningsgrädde lite peppar och 2 msk maizenaredning rör runt och låt det småputtra en liten stund.
Vi körde också färskinlagda gurkor till en personlig favorit enkelt som bara den.
jag börjar med en lag på
 1/2 dl ättika
1dl socker
2dl vatten
vispar samman det tills sockret löst sig och skivar i en gurka med osthyvel skall gärna stå och dra till sig smak i några timmar innan man äter det. Knakk på leverpastejmackor och till fisk med.
Vi slickade tallrikarna näst intill, gott var det och barnen stolta över sin kockekonst, med all rätt :)


Smaklig måltid.

2 kommentarer:

  1. Riktigt bra recept på din blog! vill garna prova göra hem gjord köttbulla eftersom de såg riktigt smarrigt ut ;d

    SvaraRadera
  2. Kul att du gillade den, välkommen tillbaka!

    SvaraRadera