tisdag 5 oktober 2010

Morotskaka


Ingredienser:



•3 st (ca 200 g) morötter
•0,75 dl (ca 50 g) sötmandel eller hasselnötkärnor
•man kan utesluta mandeln och ta mer mjöl istället om man har någon nötallergiker i familjen
•2 st ägg
•2 dl strösocker eller råsocker
•0,5 tsk kardemumma
•1 tsk kanel
•. 0,5 tsk ingefära
•1 tsk vaniljsocker
•0,5 tsk bikarbonat
•1 tsk bakpulver
•2 dl vetemjöl
•1 dl matolja

Glasyr:
•100 g philadelphiaost naturell
•0,5-1 dl florsocker
•ev. 1 tsk pressad citron
•eller pressad lime

Utrustning du behöver:

•matberedare
eller rivjärn

Gör så här:
Om du har en matberedare med kniv så passar det utmärkt att använda till det här receptet på morotskaka.

Skala morötterna. Om du använder matberedare: skär morötterna i mindre bitar och lägg dem i din matberedare med kniven monterad. Häll i mandeln. Kör ca 30 sek så att det blir finhackat.
Utan matberedare: Riv morötterna på rivjärn och hacka mandeln.
Tillsätt ägg och socker. Kör ca 30 sek med matberedaren eller använd elvisp eller vanlig visp.
Häll ner oljan i smeten.
Ta fram en bunke och blanda kanel, ev. ingefära, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och vetemjöl. Häll ner över oljan.
Använd matberedarens impulsknapp för att blanda försiktigt eller elvispens lägsta hastighet eller en sked för att röra runt tills det blir en jämn smet.
Häll smeten i smord och bröad rund form, ca 1 ½ liter. Grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 min. Smeten blir rätt lös i konsistensen.

Låt stå i formen 5-10 minuter. Stjälp sedan upp morotskakan på ett serveringsfat. Lägg formen ovanpå och låt morotskakan kallna.

Gör glasyren. Blanda philadelphiaost och florsocker samt ev. citron- eller limesaft. Bred glasyren över morotskakan med en kniv.
Servera! Förvara morotskakan i kylskåp.
Jag dekorerade den med sockerpasta och strössel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar