tisdag 5 november 2013

Chokladmoussetårta med häst.

Detta är en dröm av choklad en botten av browniekaraktär Toppad med mjölkchoklad mousse och vit chokladmousse.
 
Receptet är till en form på ca 24 cm i diameter
 
Chokladbotten
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk salt
100 gr smält smör
 
Mjölkchokladmousse
200 gr mjölkchoklad
4 äggulor
4 dl vispgrädde
 
Vit chokladmousse
150 gr vit choklad
100 gr färskost typ philadelhia
2 dl grädde
 
 
Topping
jag körde en förpackning hallongelè från butiken men detta kan lätt uteslutas om så önskas
Jag tillberedde den enligt förpackningen och hällde på den när den svalnat men inte stelnat
 
 
 
Vispa ägg och socker.
 Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i äggvispet.
Smält smöret och rör ner det.
Häll i en smord springform och grädda i 175 grader i ca 25 minuter
 den skall inte vara rinnande i mitten utan precis "stannat".
Låt botten svalna innan du fortsätter ,du kan gärna göra den dagen innan.
 
 
Ta av kanten på springformen diska den och sätt fast den igen har du tillgång till tex overheadplast skulle jag rekomendera att klippa till det efter höjden på formen och klä den runt om med den.
Har du kylt eller gärna fryst kakan en liten stund och
 sedan tar av plasten så får du välldigt fina kanter.
Min han aldrig bli tillräckligt kall men tipset får ni gärna.
 

Hacka chokladen.
Smält chokladen i en skål i vattenbad.
Eller i micron.
Vispa grädden (ej för hårt).
Rör ner en äggula i taget i den smälta chokladen. 
Vänd sedan ner chokladsmeten i den vispade grädden.
 Fördela moussen på tårtbotten Låt moussen stelna i kylen minst en timme.

Så nu den vita chokladmoussen.
Hacka den vita chokladen och smält den i micron.
 

Vispa ihop chokladen med med färskosten till en jämn röra.
Vispa grädden fast och vänd försiktigt ihop den med chokladröran.
 
 
 
Klicka ut den på den kalla och stelnade mjölkchokladmoussen.
  
 
 
 Se ovan vid receptet angående hallongelè
Denna blev oxå toppad med en häst dekoration i marsipan.
 
 
 
 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar