fredag 15 november 2013

Choklad doppad chokladkola

Här kommer receptet på en smarrig söt seg och mustig chokladkola.
Det blir ca 20 stora kolor eller desto fler små :)

2 dl grädde
1 dl sirap
3 dl strösocker
3 msk kakao
2 msk glukos
1 krm salt
100 gr smör
 
ca150 gr mörk god choklad
1 msk matolja eller kokosfett
Vispa först ut kakaon i grädden i en stor kastrull, kolan skall kunna bubblar fritt och högt i den.
Blanda ner alla andra ingredienser och koka så det bubblar med stora bubblor rör om då och då .

Använd gärna termometer 116 grader så är kolan perfekt men det går oxå att göra kulprovet,doppa lite smet i kallt vatten och se om det går att forma till en kula går det så är den klar jag föredrar faktiskt kulprovet för jag kommer inte helt överrens med termometern.
Häll upp i form klädd med bakplåtspapper ca 20x20 cm.
Låt kolan svalna men inte bli kall innan du skär eller klipper upp den i bitar.

Hacka och smält chokladen i vattenbad eller i micron tillsammans med fett eller oljan
Doppa kolan i chokladen vill man kan man strö en gnutta flingsalt på innan chokladen stelnar bara för att det är så gott men denna var till min man på fars dag och han gillar inte flingsalt på kola. 
 Förvara svalt och håller ca 2 veckor men så länge finns den aldrig kvar här hemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar