fredag 15 november 2013

Lchf tårta med choklad och hallon

Min första LCHF tårta till en bekant som fyllde år den blav helt ok
 men personligen jag föredrar vanliga tårtor med socker i.
Detta är en chokladbotten toppad med hallonmousse.
Dekoren är dock inte LCHF utan marsipan men behöver ju inte ätas.

Ingredienser
 
200gr mörk choklad 70%
200 gr smör
1 dl stevia strö
1 tsk vaniljpulver eller vaniljarom
4 ägg
1 msk kokosmjöl
 
Hallonmoussen
7 gelatinblad
500 g hallon
5 dl vispgrädde
ca 3 msk stevia
 
Dekor
Hallon
 
Värm ugnen till 200 grader
 
 
 
 
Hacka chokladen
Smält smör och choklad på låg värme i tjockbottnad kastrull.
Vispa ägg, stevia och vaniljpulver fluffigt
         Häll ner chokladen i äggsmeten under vispning
    och fortsätt vispa en stund
 Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm,
 och grädda kladdkakan i 200 g i 6 - 7 minuter 

Låt kakan kallna i formen tag sedan av kanten diska den och sätt tillbaka den.

 Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter.
Mixa hallonen till puré. Häll cirka 1 dl av purén i en kastrull och värm ordentligt. Tillsätt sötning, blanda väl jag smakade av hur sött jag ville ha det så ca 3 msk stevia smaka ni med så ni får den söthet ni önskar.  Rör ner gelatinet i den varma hallonmixen. Blanda sedan ner den varma hallonmixen i purén.Vispa grädde ej hårt och vänd försiktigt ner hallonmixen när den svalnat men inte börjat stelna av gelentinen.
 
Häll moussen över tårtbotten. Låt stelna i frysen i minst 4 timmar. Ta fram tårtan 1 timme före servering. Skär med vass kniv runt kanten när tårtan är halvtinad. Dekorera med färska eller frysta hallon  Om man gör tårtan dagen före eller har den länge i frysen bör man ta fram den och tina sakta i kylen, gärna 10-12 timmar. Eller ta fram den på morgonen om den ska ätas på kvällen.   
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar