fredag 6 mars 2015

LCHF morotskaka

 
Grundreceptet på denna kaka kommer från bloggen 56 kilo gå gärna in där och kolla in hennes otroligt bra recept.
 
4 ägg
3 msk ekologisk honung (det går bra att ersätta med vilken sötning man vill ha)
1 dl grädde
5 matskedar smält kokosfett
1 dl mandelmjöl
1 dl värmeresistent proteinpulver (bakprotein)*
0,5 dl  kokosmjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk vaniljpulver
2 finrivna morötter
kokosfett + mandelmjöl till att smöra/bröa formen
 
Topping
50 gr mjukt smör
100 gr crème ost typ Philadelphia ost
Sukrin melis efter smak jag hade ca  0,5 dl
Rivet skal av lime eller/och lite saft av lime
1 krm vaniljpulver
Vill du kan du dekorera med kokosflak

Sätt ugnen på 175 grader.
 
 Vispa äggen pösiga.
Blanda sedan ner honung, kokosmjölk och kokosfett.
Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner ordentligt i smeten. Rör sist ner de rivna morötterna.
 
 Smörj en form på ca 21 cm i diameter med kokosfett och bröa med mandelmjöl.
Eller klä formen med bakplåtspapper.
 Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.


Låt kakan svalna .
Blanda ihop ingredienserna till toppningen och smaka av vill du ha den sötare eller syrligare
 så rättar du upp det innan du brer glasyren på kakan.
 
 Jag stödde lite rostade kokosflak på min men hoppa det om ni vill.
Denna måste förvaras i kylen .
Kakan är mäktig och god och räcker nog till 10 personer skulle jag tror vi LCHF are vräker ju inte precis i oss desserter ;)




 



Snabbt LCHF bröd

Detta goda bröd hittade jag på bloggen Lesscarbs denna tjejen har så mycket bra recept.
 
Detta brödet gjorde jag i en liten långpanna.
0,5 dl crème fraiche
2 äggvitor
0,5 dl pofiber
2 tsk fiberhusk
0,5 dl mandelmjöl
1 dl  skalade sesamfrö
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl solrosfrö
2 krm salt
 
Sätt ugnen på 200 grader
 
 Blanda äggvitor och crème fraiche i en bunke.
Blanda torra ingredienser i en bunke.
Blanda nu ihop detta väl och låt svälla i 5 minuter.
Klä en liten långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten och platta till den med fuktiga händer.
Strö ev. lite extra frön.


  Grädda nu i ca 10-12 minuter tills det har fått fin fäarg.

 
 Låt svalna lite och skär upp i bitar .
Dessa går fint att frysa.

Fröiga ost frallor LCHF

 
Dessa frallor blir lite gott tuggmotstånd i tack vare fröna vilket jag gillade.
 
10 frallor/bullar
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
2 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk
1dl blandade frö + lite till dekoration
1 nypa salt
3dl vatten
3 ägg
1dl riven ost till dekorering
 
Sätt ugnen på 200 grader eller varmluft på 175 grader
Blanda ihop alla torra ingredienser.
Tillsätt sedan vatten och ägg och rör ihop det gärna med elvisp och till sist blandade jag i osten
Låt nu smeten vila i 5-10 min.
 
 Forma smeten till 10 bullar med fuktiga händer och lägg på en plåt med bakplåtspapper på.
Strö på lite frö och ost på frallorna.


 Grädda i 30 minuter eller tills de fått fin färg.

 Dessa går fint att frysa.
 




Lchf frallor

Dessa bullar /frallor var enkla att göra och riktigt goda även om "the bröd" fortfarande är min favorit.
detta blir 6 frallor det skulle vara vallmofrö på men det hade jag inte hemma så det fick bli sesamfrö istället.
 
50 gr smör
2 ägg
1 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 krm salt
2 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl
1 dl pofiber
2 msk fiberhusk
 
 
Sätt ugnen på 175 grader
Smält smöret.
Vispa ihop äggen med vispgrädden, salt och vattnet.
Tillsätt smöret.
Blanda alla torra ingredienser väl.
Rör ner det torra i "äggröran" med elvisp.
Låt svälla i ca 10 min.
Forma till 6 bullar,
smeten är rätt lös men med fuktiga fingrar går det rätt bra ändå tyckte jag
 

Lägg bullarna på bakplåtspapper på en plåt..
Strö ev. lite frö som dekoration och in i ugnen i ca 30 minuter.

 Så har ni  färdiga frukostfrallor klara eller
 varför inte använda dessa till hamburgerbröd vilket jag tror de skulle vara goda till. 

 

söndag 22 februari 2015

LCHF Blomkålsgratäng

Hoppas glömde att ta bild på färdigt resultat så kan de va när man fårbesök och tar ett glas vin med gästerna innan middagen men gratängen är riktigt god måste jag bara säga.
 
1 blomkålshuvud
1/2 gul lök
 2 pkt bacon
5 dl creme fraiche
1 msk tomatpure
1 tsk Sambal oelek
salt och peppar
Ca 1 dl riven ost till gratinering


Gör så här :
Ställ ugnen på 225 – 250 grader. Skär lagom stora buketter från kålhuvudet. Koka upp vattnet och lägg ner blomkålsbuketterna i saltat vatten
Finhacka/ riv löken och klipp baconet. Fräs sedan baconet klart i en stekpanna och lägg ner löken som ska fräsas glansig. Vänd ner tomat pure, och creme fraiche i baconröran och låt det sjuda upp och små puttra någon minut. Medan du smaka av med salt, peppar och lite sambal oelek.
När blomkålen är lagom mjuk / lite tuggmotstånd så tar du upp den och lägger i en ugnssäker form, det ska täcka hela botten.
 
 Häll sedan över baconröran och riv sedan rikligt med ost över. Gratinera tills gratängen fått en fin färg ca 15 minuter


Vitlöks scampi med Focaccia LCHF

Detta kanske inte ser så mycket ut för världen och med suddig bild till på köpet
 men jag kan lova att detta är riktigt gott och inte svårt att göra.
Detta är lchf varianten med denna focaccia men kör vanligt vitt bröd till scampin om ni inte äter LCHF så har ni en supergod rätt som passar till förrätt .
 
 Bröd:
4 ägg
200 g philadelphiaost
100 g smält smör
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
1,5 tsk bakpulver

Valfri fyllning,
100 g fetaost
Svarta oliver
Rödlök
Flingsalt
Olivolja
Oregano
Timjan
Rosmarin
 
Jag valde bara oregano,flinsalt och olivolja på detta då det skall doppas i smakrik olja när du äter det
 Sätt ugnen på 200 grader Vispa äggen fluffigt.
Tillsätt philadelphiaosten och vispa till en slät smet. Smält smöret och vispa ner det. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vispa ner dem i smeten.  
 
 Häll smeten i en smord form ca 12x25 cm. Tryck ner valfri fyllning i smeten, ringla över olivolja och strö ut lite flingsalt. Grädda i ca 25 minuter i 200 grader i mitten av ugnen.  
 
Scampi i olja
Detta har jag inget exakt recept på men lägg ca 2 dl olivolja i en gjutjärnsgryta eller stekpanna med högre kant.
Hacka i
1 chili
2-3 kinesiska vitlökar
1 schalottenlök
ca 1 dl finhackad persilja
2 msk persilada krydda
 
Värm på detta ej för hett då bränns vitlöken vi hade ca 400 gr kokt scampi denna gången och den skall ju bara värmas på om du  har då rå scampi vilket nästan är godare då dessa får mer smak så får man ju köra dessa längre tills de blir klara men ej för länge då kan de bli sega tyvärr.
Ställ nu fram grytan på bordet fräsande varm och häll upp scampi i olja på en tallrik doppa brödet i olja och ät dessa med scampin och njut .
 

LCHF fryst Snickers cheesecake

Detta är en god och mäktig dessert som räcker till många och kan göras dagar i förväg.


Fyllning 2 äggvitor
2 dl grädde
300 g philadelphiaost
2 äggulor
0,5–0,75 dl valfri sötning
2 krm vaniljpulver

 Topping 85 g mörk choklad (sockerfri eller över 70%)
2 msk grädde
1 msk jordnötssmör
½ dl hackade jordnötter


 Gör botten genom att mixa samtliga ingredienser i en matberedare. Jordnötterna behöver inte bli finfördelade. Tryck ut i en form med borttagbar botten. Grädda i 180 grader, i cirka 10–15 minuter. Låt svalna.
Separera äggen. Vispa äggvitorna hårt. Vispa grädden fluffig och vispa i Philadelphiaost och äggulor. Blanda i sötning, vaniljpulver och äggvitorna. Häll i smeten i formen.


 Smält chokladen tillsammans med grädde och jordnötssmör på låg värme. Rör samman.


 Dekorera cheesecaken med chokladen och toppa med hackade jordnötter. Ställ in cheesecaken i frysen i minst 4 timmar. 

Ställ gärna fram cheesecaken ungefär en halvtimme innan det är dags att servera så att den inte blir så hård."