söndag 9 december 2018

Lakritskola / knäck


Jag testade mig fram och detta blev en riktigt god lakritskola enligt mig den smakar mycket lakrits vilket jag bara älskar.
Det blir ca 20 stora kolor eller desto fler små :)

2 dl grädde
1 dl sirap
3 dl strösocker
3 msk lakritspulver
2 msk glukos
1 krm salt
100 gr smör
1 dl krossad turkisk peppar
(100 gr choklad gärna med lakritssmak)

Vispa först ut lakritspulvret i en stor kastrull
, kolan skall kunna bubblar fritt och högt i den.
Blanda ner alla andra ingredienser och koka så det bubblar med stora bubblor rör om då och då .
Använd gärna termometer 121 grader så är kolan perfekt men det går oxå att göra kulprovet,doppa lite smet i kallt vatten och se om det går att forma till en kula går det så är den klar.
Häll upp i form klädd med bakplåtspapper ca 20x20 cm.
Toppa med den turkiska pepparn.
Låt kolan svalna innan du skär eller klipper upp den i bitar och slår in den i bakplåtspapper eller cellofan.

ELLER
  lägg lite turkisk peppar i botten på knäckformar
och häll över kolan,det går enklast med knäcktratt.
Låt kolan stelna .
Hacka chokladen fint och smält över vattenbad .
Toppa knäcken med lite choklad och strö ev. på lite dekor av något slag..

Lycka till ! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar