onsdag 12 oktober 2011

Vetesurdegsstart

Efter att ha starat upp surdeg på råg så blir det nu surdeg på vete.
Även detta recept har jag lånat från tidningen BAKA  som hade surdegsspecial i sista nummret.

DAG 1 MORGON
100 gr vetemjöl
100 gr grahamsmjöl
50-100gr russin ( jag tog 77gr) blötlagda och mosade jag körde mina med stavmixer
1,5-2 dl vatten
1 tsk honung.
Blanda allt väl till en trögflytande smet.
Låt stå i en temperatur av 28-30 gr i 2-4 dagar .
Skaka blandningen morgon och kväll.
När den doftar syrligt, friskt och bubblar rör i följande

150 gr vetemjöl
50-150 gr grahamsmjöl
1-1,5 dl vatten

Låt stå varmt gärna 30 graderi ett dygn.
Skaka blandningen morgon och kväll.
Smaken skall vara frisk och syrlig och surdegen skall bubbla när den är färdig till att användas.
Surdegstarten skall vara trögflytande;modifiera ingredienserna efter detta.

FÖRVARA OCH MATA DIN SURDEG
Förvara din surdegsstart i en burk med tättslutande lock i kylskåpet.Mata den en gång i veckan med 1/2dl vatten 45 gradigt och 2 msk vete eller grahamsmjöl.
Ta fram burken ur kylen ett dygn innan du skall baka. När du använt surdegsgrunden till din surdeg , kom ihåg at ta av 1dl av surdegen som du sparar och använder till nästa bak.
Gör sedan så varje gång du bakar.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar