tisdag 4 oktober 2011

Axels äppeltoscakaka

Min son ville vara med och hitta på en alldeles egen äppelkaka så här kommer den :)
Smeten
100 gr mjukt smör
1 dl socker
2 ägg
1tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
3 msk mjölk eller grädde

Fyllning
ca 4-5 rivna äpplen
1 tsk kanel
2-3 msk socker

Topping
50 gr smör
2 msk sirap
2 msk grädde
1/2 dl socker
50 gr sötmandel hackad eller som spån
1 msk mjöl

Rör socker och smör vitt vispa sedan i ett ägg i taget blanda i resten och rör tills du får en jämn smet.
Häll smeten i en smord form med avtagbara kanter.

Skala och riv äpplena lägg det i formen på smeten det skall vara ett jämnt lager på ca 1,5 sm med äpplen . Strö över kanel och socker .
Nu gräddar du kakan i 175 grader tills den "stelnat" ca 30 min beroende på diameter på formen .

Under tiden blandar du allt till toppingen utan mandlarna i en kastrull och värmer upp det under omrörning, koka blandningen i några minuter ,tag av från plattan och rör i mandeln.
Bred det på kakan och in i ugnen igen nu får den stå tills toscatäcket fått en gyllenfärg.

1 kommentar:

  1. Åh, jösses vad gott! Jag älskar äpplen och ÄLSKAR tosca, det här låter som en dröm =D

    SvaraRadera