söndag 20 februari 2011

Hafjellkakan

En saftig banankaka med ett kokostäcke och riven vit choklad på toppen.

Smeten
100gr smör
3dl socker
2ägg
5dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 msk kakao
0,5 dl starkt kaffe
2-3 bananer "mogna" inte grönagula

topping
50 gr smör
1 dl socker
0,5 dl ljus sirap
0.75 dl grädde
130 gr kokos  (ca 1/2 påse)

+ lite vit choklad att riva över den varma kakan
detta kan utelutas om man önskar

Smält smöret låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt vispa sedan i det avsvalnande smöret.
Mosa bananerna och rör i banane och kaffe i äggröran.Blanda sedan alla torra ingredienser och vänd försiktigt i dem i äggröran.
Häll upp i liten långpannan klädd med bakplåtspapper grädda i 175 grade i ca 15-20 minuter den skall precis stelnat när du tar ut den och brer på kokosglasyren.
Medan kakan nu är i ugen smälter du smöret till glasyren och rör ner i resten bred över kakan och sätt in den igen i ugnen låt stå till kokostäcket fått färg , Min kaka blev på gränsen till mörk så ta ut den lite tidigare än vad jag gjorde :).
Nu när kakan kommer rykande varm ur ugnen rev jag ett tunt lager vit choklad som smälte fast på kakan.




Denna skall nu med på jobbet i Hafjell när jag fyller år på tisdag :)