lördag 10 september 2011

Moussetårta med jordgubbar

Detta är en lite annorlunda tårta fick en beställning på en inte allt för söt tårta med jordgubbar
 och utan grädde i princip, detta blev resultatet.Det är grädde i med inte i vanlig vispad grädde.

Jag började med att baka två helt vanliga rulltårtor en la jag på jordgubbsylt på och rullade ihop den andra tar jag ut två bottnar av, det blir lite spill men det kan man ju göra arraksbollar på om man vill :).


Jag lägger papper i botten och runt kanterna för att lätt få ut tårtan i slutändan.
Sedan lägger jag rullrårtbitar runt hela kanten och en bit botten inuti.
Då kommer första fyllning:

Lime och kiwifyllning

125gr philadelfiaost
1,5 dl vispgrädde
1msk socker
1/2 paket gele från norge med kiwismak
1/2 dl kokande vatten
Rivet skal av en lime
Vispa grädden med sockret hårt blanda i osten och limeskalet.
lös upp gelepulvret i det kokande vattnet och låt det svalna innan du blanar det i gräddblandningen och häll det sedan i kakformen.
Nu la jag på en ny botten och sedan la jag på jordgubbmoussen.

Jordgubbsmousse
100 gr vaniljkessella
250 gr mosade färska jordgubbar 
5 gelantinblad
2 äggulor
1 dl socker
0,75 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Blanda äggulor socker och mjölken i en kastrull. Sjud allt på svag värme under kraftig vispning  tills krämen tjocknar och blir luftig.
Tag  av kastrullen från spisen  krama nu ur gelantinbladen och vispa ner dem i krämen.
blanda de mosade jordgubbarna med den vispade grädden och blanda sedan krämen när den svalnat .
Kom ihåg att röra i krämen medan den svalnar så den inte blir klumpar i den.
Ta ev. någon droppe röd färg i moussen om du vill ha den mer rosa.
Nu skall allt in i kylen och stelna under någon timme.
Jag dekorerade sedan uppepå moussen med den önskade texten i chokladbokstäver och med färska skivade jordgubbar.
Uppepå la jag ett geletäcke av jordgubbsaft ca 3 dl saft med 3 gelantinblad pluss några droppar röd karamellfärg.


Och så blev resultatet :) lite kul och annorlunda tyckte jag .
Hoppas nu att den smakar som de önskade.


1 kommentar: