söndag 31 augusti 2014

Fiskpudding med risgryn

Denna fiskpuddingen är nog barnens absoluta favorit bland fiskrätterna jag gör på jobbet.
Den serverar jag med smält smör,kokta morötter och kokt potatis.
Jag tror det är västkustvis den är gjord på.
Receptet är hämtat ur en gammal bok som fanns på jobbet när jag började där .
 
10 barnportioner
 
2 dl rundkornigt ris
4 dl vatten
1,2 liter mjölk gärna röd
3 ägg
600 gr benfri vit fisk typ torsk, kolja eller sej
1-2 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 krm malen muskotnöt (kan uteslutas)
 
till formen
smör att smörja med
ströbröd att strö över puddingen ca 3 msk
jag brukar i tillägg hyvla lite kallt smör över ströbrödet innan gräddning
men så står det inte i originalreceptet.
 
Koka riset tills nästan allt vatten kokat in Späd med mjölken till gröten är färdig och grynerna mjuka.
Man kan hoppa över detta och köpa färdigkokt risgrynsgröt i affären men välj då osötad gröt annars blir det inte gott. Jag skulle tro att två 500gr rullar med gröt skulle bli lagom.
Vispa upp äggen och rör ned dem i gröten smaksätt med salt och kryddor.
Man kan även använda dill och gräslök står det i boken jag har inte testat det.
Jag brukar skära fisken i mindre bitar innan jag blandar ner den i grötblandningen och
häller sedan upp den i en smord och ugnsfast form.
Sedan strös ströbröd över och jag brukar toppa med lite tunt hyvlat smör. 

Grädda i varmluft 200 grader i ca 30 minuter
eller vanlig ugn 225 grader i ca 30 minuter
Lycka till !
och hoppas ni gillar den ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar