torsdag 16 juni 2011

Kärleksmums (mjölkfria)


Jag bakade en kaka som min son skulleha med på skolan men eftersom en del av barnen i klassen är allergiska mot mjölk så bytte jag ut smöret med margarin och mjölken mot apelsinjuice annars är det de vanliga receptet på kärleksmums.
Tid: 1 timme, varav 30 minuters arbete
ca 15-30 st beroende på hur stora rutor man skär
Du behöver:

150 g  margarin
2 st ägg
3 dl strösocker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1,5 dl apelsinjuice
4,5 dl vetemjöl

Glasyr:

50 g margarin
3 msk starkt kaffe
eller 3 msk vatten och 0,5-1 tsk snabbkaffepulver
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker

Garnering:

1-2 dl kokosflingor eller strössel av valfri variant

Utrustning du behöver:

1 st långpanna ca 40x32 cm med minst 3 cm hög kant


Gör så här:

1. Sätt på ugnen på 225°C. Ta fram en ugnsform, ca 40 x 32 cm med minst 3 cm hög kant som du antingen smörjt med matfett och bröat med ströbröd eller kokosflingor eller också klätt hela formen med bakplåtspapper.
2. Smält margarinet och låt svalna.
3. Knäck äggen och tillsätt socker i en bunke.
4. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
5. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig.
6. Vispa snabbt ihop med elvisp.
7. Tillsätt sedan juien, vetemjöl och det smälta smöret.
8. Vispa försiktigt snabbt ihop till en jämn smet med elvisp på lägsta hastighet.
9. Häll och bred ut smeten i formen.
10. Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i 10-15 minuter. Gör under tiden glasyren.
11. Låt kakan svalna under bakhandduk tills glasyren är klar.
12. Smält margarin i en kastrull.
13. Tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker.
14. Vispa till en jämn smet.
15. Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm.
16. Strö över kokosflingor eller strösslet. Låt glasyren stelna
17. Skär kakan i fyrkantiga bitar när glasyren stelnat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar