lördag 11 februari 2012

Chokladbollar med frukt o frön

Jag har omarbetat mitt powerbars receptet en aning och en "chokladbollvariant" av dem sundare än orginalet men ändå sött och gott.
Ingredienser:
2 dl havregryn
. 10 st torkade fikon
 6 st torkade aprikoser
1-3 msk hett vatten
1 dl russin
1dl kokosflingor
0,5 dl hackad sötmandel kan uteslutas vid allergi ta lite mer frön istället
0,5 dl solrosfrön
1-2 msk kakao
1 msk vaniljsocker kan uteslutas
ev 1 krm kanel för er somm gilla det
ev Några droppar honung
 kokos till att rulla bollarna
( i jag hade bara färgad kokos hemma så det fick bli den men vanlig kokos är minst lika bra att ta )
Gör följande:
Börja med att sätta ugnen på 175 grader och rosta därefter havregrynen,
och fröna i en långpanna i ca. 8 min. Häll på kokosen efter halva tiden annars kan den bli för mörk.
Klipp sedan ner fikonen och den torkade frulkten i en matberedare och lägg i 1 msk hett vatten så att fikonen mjuknar lite. Mixa sedan fikon o aprikoserna och russinen till en kletig smet tillsätt mer vatten om röran känns för hård och torr.
Tillsätt därefter havregryn, solrosfrön, mandel, kakao, vaniljsocker och några droppar honung och mixa tills det blandas.Börja med den minsta mängden kakao ,smaka av och häll i resten och kanske mer om du vill.
 Rulla nu smeten till små bollar och rulla dem i kokos.
Ställ kallt någon timme och sedan är det bara att smaska iväg.
Men några få stannar sötsuget ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar