Knapriga klassiker som smakar mandel och knäck. Kakdegen kan du göra klar flera dagar i förväg. Den kan ligga på lut i kylen så att du snabbt kan bjuda på nybakade kakor.
Ingredienser
ca 40 st
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk sirap
2 1/2 dl (150 g) vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/2 dl (25 g) hackad sötmandel eller nötter
Gör så här
Rör smör, socker och sirap mjukt och poröst med elvisp, använd visparna.
Eller kör i mixern som jag för då börjar jag med hacka mandeln i mixern först .Blanda mjöl, bikarbonat och sötmandel. Rör ner det i bunken. Vispa snabbt ihop degen på låg hastighet. Sluta vispa när det blivit en smulig deg. Tryck ihop degen med handen i bunken.Ta upp degen på köksbänken.
Forma den till en rulle som är tjock som ett kvastskaft. Vira in den i plastfolie och låt den ligga i kylen i ca 2 timmar. Det går bra att låta degen ligga kvar i kylen över natten.
Eller kör i mixern som jag för då börjar jag med hacka mandeln i mixern först .Blanda mjöl, bikarbonat och sötmandel. Rör ner det i bunken. Vispa snabbt ihop degen på låg hastighet. Sluta vispa när det blivit en smulig deg. Tryck ihop degen med handen i bunken.Ta upp degen på köksbänken.
Forma den till en rulle som är tjock som ett kvastskaft. Vira in den i plastfolie och låt den ligga i kylen i ca 2 timmar. Det går bra att låta degen ligga kvar i kylen över natten.
Sätt ugnen på 200˚C. Skär degrullen med vass kniv i knappt 1/2 cm tjocka skivor. Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 7-10 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.
Småtips på slutet :)
Gör en håla i det mjuka smöret som är lika stor som en matsked. Häll sirap i hålan. På det sättet blir det mindre kladd.
Det finns färdighackade nötter och flagad mandel att köpa i små påsar. Det är bra, för då slipper man hacka.
Nu ligger kakorna tryggt i frysen gömda för min man som bara älskar bondkakor men dessa är bortlovade.
.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar