måndag 3 november 2014

Evas morgon müsli

Detta är en crunch müsli med mindre socker än de i affärerna
och ännu godare om jag får säga det själv.
Lite pyssel att göra men klart värt det.
Detta blir en rejäl omgång müsli 
 
300 gr havregryn
200 gr kokosflingor
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk kanel
100gr smör
2 äggvitor
3 msk sesamfrö
3 msk linfrö
1 dl pumpafrön
1 dl solroskärnor
0,5 - 1 dl honung gärna smaksatt med blåbärssmak
1 nypa salt
 
Torkad frukt typ aprikoser, russin och tranbär
samt kokosflak
Ta det du gillar ca 1 dl frukt och 1 dl kokosflak detta lägg i när müslin är klar.
 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser utan saltet i en skål.
Vispa upp äggvitorna med nypan salt och blanda ned detta i skålen .
Tillsätt smör och honungen, börja med den lilla mängden honung och smaka av söta sedan mer och du önskar mer sötma.
Ta händerna och arbeta ingredienserna till en "smuldeg" .

Fördela degklumparna i lagom storlekar på 2 plåtar
klädda med bakplåtspapper.
Nu skall detta bakas/rostas i ugnen till det är torrt
Ta ut plåtarna minst var 5:e minut och vänd runt på müslin så den inte bränns
och hålla på så till müslin är helt torr tiden beror helt på hur stora smulor man gjort och om man har varmluftsugn eller inte jag höll på i ca 35 minuter tror jag.
 


Man också kan se till att får färg på müslin och sedan ta ned ugnen på 75-100 gr lite beroende på ugn.
Sätta en grytlapp i  ugnsluckan så fuktig luft åker ut och torka müslin på detta sätt
tills müslin är helt torr.
När müslin är torr tar man ut den och låter den svalna helt innan man till sätter
 finhackad torkad frukt och kokosflak och blandar runt.
Müslin förvaras i lufttäta burkar min är lika fin efter 2 veckor på köksbänken.
Den smakar toppen på fil eller yoghurt och gärna med lite färsk frukt eller bär till.




 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar