fredag 14 november 2014

Halloween tårta

Denna tårta är väl ett av de roligaste teman jag jobbat med och i tillägg min första våningstårta.
Efter som jag låg sjuk veckan innan denna skulle vara klar så blev innehållet väldigt enkelt jag satsade på dekoren istället.
Tårtan består av ljusa färdigköpta bottnar som jag fyllde med jordgubbsmousse i påse från butiken men den är väldigt god och påminner om mjukglass med jordgubbsmak,
Andra lagret körde jag kiwi mousse.
Den gjorde jag av gele`pulver med kiwismak jag köpt i Norge där jag tillsatte halva mängden vatten mot det som stod på förpackningen alltså 2,5 dl vatten istället för 5 dl och blandade det med 3 dl grädde jag vispat men ej hårdvispad när gelen svalnat blandade jag dessa två .

och byggde tårtorna med mousse och bottnar i springformar så moussen kunde stelna  utan att rinna av bottnarna.
 
 
 
Mycket av dekoren på tårtorna är uppbyggt av rice crisp treat 
 som man gör av smör och marshmallows som man smälter och sedan blandar i rispuffar 
 Detta formar man sedan till figurer som sedan täcks med marsipan eller sockerpasta
Receptet hittar du här




Så här så tårtorna ut när moussen satt sig .
Jag täckte sedan dessa med marängsmörkräm för att få en stabilare tårta.
Receptet finner du här jag smaksatte min med vanilj denna gång.
När marängsmörkrämen kallnat och blivit hård så täckte jag alla tårtorna med marsipan.
 
 Denna dekormålade jag lite med pensel och pastafärg blandat med en aningen ren sprit
Jag stoppade i stabila sugrör i tårtorna som jag klippte av i höjd med kakan innan jag placerade nästa tårtbotten ovanpå och jag hade tårtbrickor mellan lagerna.

 




Detta "stenlager" av tårta där jag försökte göra marmorlik marsipan blandade jag mestadels grå marsipan med lite gul, mossgrön,svart och vit marsipan som jag blandade väldigt grovt och sedan kavlade ut.
 
 
På gravstenen hade jag grå marsipan som jag penselmålade med lite svart pastafärg/sprit för att få utseendet jag önskade.



Figurerna på tårtan var fästa med smörkräm eller både smörkräm och okokt spagetti.
Tårtan blev en uppskattad present som smakade bra enligt gästerna :)
vilket gör en varm i hjärtat när man lagt många timmars jobb på skapelsen.


 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar