fredag 14 november 2014

Lchf tårta med nötbotten och chokladmousse

Jag var bjuden på 40års/ halloweenfest och tårtor var min present den vanliga tårta var enkel med på lchf biten ville jag ha något nytt så jag hittade på denna hasselnötbotten som jag fyllde med chokladmousse och toppade med grädde och för att få halloween stuk blev det röd karamellfärg med i dekoren.
Denna blev en liten form den är 16x16 cm och 6 cm hög men man kan nog med fördel göra den i en rund springform och inte dela botten men det har jag inte testat men tror att det skulle fungera utmärkt för denna blev mäktigt med kraftig hasselnötsmak och väldigt god enligt mig.
Men om du gör det tänk på att minska gräddningstiden så ifall.
Detta behöver du
botten
2 ägg
0.5 dl sukrin
1,5 dl hasselnötsmjöl
1 krm bakpulver
1,5 msk bakepro
2 tsk kókosmjöl
2 msk smör
 
Chokladmoussen
100 gr mörk choklad
2 äggulor
0,5 tsk vaniljpulver
3 cl starkt kaffe
3 dl grädde
 
Topping
ca 2 dl grädde
 
 Vispa ägg och sukrin fluffigt
 Blanda i de torra ingredienserna samt smöret och blanda väl.
 Lägg smeten i en bakplåtspappers klädd eller smord form
 Jag gräddade min kaka i 175 grader på varmluft i ca 12 min
 men min ugn brukar vara snabb så ni kanske behöver mer tid.
Låt nu botten svalna medan du gör chokladmoussen.
 
Hacka chokladen och smält den i mikro eller över vattenbad.
 

 

 Vispa grädden lätt ,blir den för fast blir moussen lätt klumpig.
 Blanda ner smaksättningen och äggulorna i grädden blanda försiktigt till allt är väl blandat.
Vänd sedan i den avsvalnade chokladen lite i taget i grädden
med lätta stora och luftiga tag med slickepotten.
Min blev tyvärr inte helt jämn jag vet inte helt varför men den blev god och det är ju huvudsaken.
Jag delade hasselnötbotten och la den ena i botten på formen
sedan fördelade jag hälften av moussen på den
på med den andra halvan av botten och på med resterande av moussen det är på gränsen av för mycket mousse men jag tror halva receptet skulle bli för lite
 så jag gjorde tre små kaffekoppar med mousse bredvid.
In i kylen minst 4 timmar så moussen får satt sig.

 Jag tog försiktigt kakan ur formen och placerade den på ett fat.
 Vispade grädde och spritsade på toppen av kakan.
Dekorerade med lite karamellfärg i blodnyans
och tydliga bokstäver så lchf- gänget hittade sin tårta på festen :)

 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar