måndag 16 januari 2012

Hollänska skorpor med kardemumma.


Nu när det är mörka kvällar gillar jag en stor kopp gott te och några skorpor i tvsoffan så lotten föll på
 Hollänska skorpor när jag skulle baka skorpor men jag tillsatte kardemumma som jag tycker hör ihop med barndomsminnenas skorpor jag fick hos mormor och morfar till kvällsteet där.
Dessa tar lite tid att göra, inte svåra men en del moment men väl värt besväret när de väl är klara.

Blir ca 80 st
200 gr smör
2,5 dl grädde
2,5 dl vatten
75 gr jäst
ca 1,6 dl vetemjöl
3 ägg
1,5 dl strösocker
1 krm salt
1,5-2 msk kardemumma

Gör så här

Smula ner jästen i en bunke. Smält hälften av smöret , häll på vatten och grädde, värm till 37º.
Häll lite av degspadet över jästen, rör så att det löser sig. Tillsätt resten av spadet och därefter salt,

kardemumma,socker, lite drygt hälften av mjölet vetemjölet och äggen.
 Arbeta till en smidig och blank deg. Låt degen jäsa under bakduk till ca dubbel storlek.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda in resterande mjöl och smör arbeta degen smidig . Dela degen i 2 delar. Kavla ut till en ca 2 cm tjock kaka. Ta med runda mått ut kakor ca 7 cm i diameter.

Jag anväde en plastmugg som mått då jag inte hittade mitt runda mått.

Lägg kakorna på bakplåtsklädda plåtar och låt kakorna jäsa upp, tryck sedan till dem helt lätt så de blir jämntjocka och lätt tillplattade.

Låt dem jäsa upp igen.
.Grädda i 250º varm ugn eller 200 gr i varmluftsugn mitt i ugnen ca 5 minuter. Låt bullarna kallna på galler utan bakduk.


Klyv bullarna med en vass kniv eller med en gaffel.


 Lägg dem med snittytan uppåt på en plåt. Rosta dem i 250º varm ugn ca 5 minuter.

Eftertorka dem i ca 100º varm ugn 1 ½ - 2 timmar med ugnsluckan på glänt.

Förvara skorporna torrt och svalt.
Smakar ljuvlig tll en kopp te :)
under temat klassiker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar