onsdag 18 januari 2017

Hemkokta karameller


  • Detta är barndomsminnes godis från torgdagen en höstmarknad i Hemse hemma på Gotland.
    Det är lite klurigt att göra och jag  lyckades inte med alla omgångar måste jag medge en blev brändsmak på men just denna röda med anissmak blev supergod och bra.
     
    Du behöver
    1 dl vatten
    5 dl strösocker
    2 dl dextros/fruktsocker
    smaksättning
    livsmedelsfärg
     
     Gör så här:
     Blanda socker, vatten och fruktsocker i en tjockbottnad rostfri kastrull.
    Koka till 160 grader, pensla ner sockerrester från kastrullkanten med vatten och silikonpensel.
    Häll upp massan på en inoljad marmorskiva/tjock silikonmatta.
    Jobba med två inoljade degskrapor, färga och smaksätt.
    Så fort det är möjligt, använd gummihandskar med lite olja. Jag tog tunna bomullshanskar först sedan dubbla engångshanskar uppepå med olja på när jag arbetade med massan.
    Dra isär smeten och jobba in luft, så att massan blir blank och sammetsfärgad.
     Rulla 0,5 cm tjocka rullar. Klipp i centimeterbitar.
     Du kan rulla karamellerna i maizena eller potatismjöl.
    Vill du ha syrliga karameller kan du rulla dom i citronsyra.
    Sprid ut på bakplåtspapper.

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar