torsdag 15 maj 2014

Marängsmörkräm


Detta receptet hittade jag på bloggen heavenlycupcake och jag tycker det är toppen.
Har använt den till tårtan ovan bla.
Mängden av ingredienserna du använder står i tabellen nederst i inlägget.
Till tårtan ovan hade jag 7 äggvitor.
 
Börja med att förbereda smöret. Väg upp rätt mängd och dela det i kuber, ungefär lika stora som en tärning. Lägg smörkuberna på ett fat och ställ undan för att de ska kunna bli rumsvarma. Det ska vara riktigt smör, inget annat. Margarin ger inte samma smak som smör och håller inte samma egenskaper temperaturmässigt. Marängsmörkrämen behöver att smöret stelnar i kyla. Det gör att formen på spritsningar osv håller sig. Margarin stelnar inte lika mycket och kommer därför inte att fungera på samma sätt.
 
Fixa i ordning ett vattenbad och ta fram en digital kökstermometer. Jag hade en keramikskål men du kan lika gärna ha en metallskål eller en glasskål. Var noga med att det kokande vattnet inte når botten på vattenbadet. Se till att ditt vattenbad är ordentligt diskat. För att få bort eventuellt fett kan du torka ur skålen med lite pressad citron.
 
Sedan kläcker du försiktigt äggen och separerar dem i gulor och vitor. Vitorna lägger du i vattenbadsskålen. Tillsätt sockret och vispa samman. Sätt skålen över vattenbadet och lägg i termometern. Vispa hela tiden och försök få ner sockret som fastnar på kanterna. Värm äggblandningen till 60 grader.Häll de varma äggvitorna i din mixerskål. Börja vispa på en medelhög hastighet. Känn hur varm skålen är längst ner. Marängsmeten ska vispas tills skålen är ungefär fingervarmt. Det brukar ta 5-10 minuter. När skålen är ljummen har du fått en perfekt vispad maräng. 
 Den ska forma mjuka toppar och hålla formen.
 

Nu sätter du hastigheten på låg-medel. Sedan tillsätter du en smörkub i taget. Smörkuben ska bli helt inkorporerad i marängen innan du tillsätter nästa. En bra regel är att räkna till 15 mellan att du stoppar ner varje kub. Det är här det är extra bra att ha en kompis om man inte har en stående köksmaskin . Detta tar en stund ha tålamod.


När allt smör är tillsatt ser det inte alls roligt ut. Det är lätt att tro att man misslyckats. Gör inte misstaget att sätta på en högre hastighet! Det kommer inte att hjälpa utan bara förvärra det hela. Ha tålamod! Jag vet att det kan vara en omöjlighet ibland, men låt mixern stå några minuter och allt som oftast kommer den gryniga massan att förvandlas till en jämn, luftig kräm.


Om den inte gör det beror det oftast på temperaturen på smöret. Varma och fuktiga dagar blir smöret för varmt vilket resulterar i att marängsmörkrämen ser ut att ha samma konsistens som färg. Du löser detta lätt genom att ställa in bunken i kylen i en kvart och vispa upp den igen sedan. Du kan också stöta på problemet att smöret är för kallt. Då har det inte hunnit bli riktigt rumstempererat innan du tillsatte det i marängen.  Då ser marängsmörkrämen ut som äggröra, mycket oattraktivt. Det är inte heller något problem att lösa. Du tar en liten mängd marängsmörkräm, 1/2dl eller så, och värmer den någon sekund i mikrovågsugnen så att den blir lite varm och rinnig. Sedan tar du och vispar ner den uppvärmda marängsmörkrämen lite i taget, väntar, och ser ifall smörkrämen går ihop. Båda dessa trix kan användas flera gånger tills smörkrämen blivit perfekt. Du behöver alltså inte börja om eller göra ny, den går att rädda.
Nu tillsätter man vaniljsocker och eventuell smaksättning. Viktigt att tänka på är att smaksättningen bör vara rumstempererad! Annars kan den påverka temperaturen på smöret, se ovan. Det är jättegott att smaksätt med olika sylter, smält choklad osv osv. Det är bara att prova sig fram!

Nu kan man enkelt spackla tårtor men denna härliga marängsmörkräm eller använda den till biskvier, rulltårta eller vad du kan tänkas behöva marängsmörkrämen till .
Sätter du den i kylen så kan den behövs vispas upp på nytt får du problem så se på lösningarna ovan
 
 

Marängsmörkräms tabell
Äggvita
Socker
Smör
Vaniljsocker
1
0,56 dl
63g
0,25 tsk
2
1,1 dl
125g
0,5 tsk
3
1,69 dl
188g
1 tsk
4
2,25 dl
250g
2 tsk
5
2,75 dl
313g
1,25 tsk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar