måndag 16 september 2013

Royal paj med äpple

 

Mördeg
1 ägg
150 gr kallt smör
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 msk kallt vatten
Fyllning:
3 ägg
2 dl kesella 10%
1 dl creme fraiche
1 dl strösocker
100 gr riven mandelmassa
5-8 äpplen
smaksätt med tex. mald kanel , färsk ingefära eller båda
Pärlsocker

 
Gör så här
 Blanda samman smör, vetemjöl och florsocker.
 Tillsätt ägg och kallt vatten, arbeta samman till en deg.
 Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter.
Kavla ut degen och fyll en pajform.
Blanda samman alla ingredienser till fyllningen i en bunke.
 


Denna otroligt smarta och goda paj kan man göra helt färdig och frysa ogräddad, för att sedan direkt ta den ifrån frysen in i ugnen och baka av. Den är perfekt till det stora partyt om man vill förbereda desserten flera dagar i förväg, eller att ha i frysen om man får oväntat besök. Tänk bara på att plasta pajen ordentligt så att den inte får "kylskåpssmak".
 Detta gör man efter att den fryst till så att inte plastfilmen kladdar fast i fyllningen.
 Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.

 Dela och kärna ur frukten. Eller skala den bara och riv äpplena grovt jag la även i några jordgubbar som låg och skräpade hemma och riven ingefära åkte oxå i men man kan krydda med kanel om man gillar det bättre.


 Fyll pajskalet till 2/3 med fyllning, lägg i frukten och kör ev. lite äppelskivor med snittytan uppåt för att få ett fint mönster. Strö över mandelspån och eller pärlsocker.
Grädda pajen långt ner i ugnen i 30-40 minuter tills den får en gyllene färg.
Denna paj går att variera med alla typer av färska och frysta bär.


 Servera pajen ljummen med glass eller lättvispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar