söndag 23 september 2012

Knubbiga surdegslimpor


Testar mig på surdeg igen sist dog degen ifrån mig men nu har jag hittat en deg som man fryser in
 den hittar du här, men du kan självklar använda din surdeg om du har en i kylen eller frysen.
Detta behöver du till 4 surdegs-limpor :

1 liter vatten ca 37 gr
3 dl brunsås ca 37gr som blivit till övers har du ingen så ökar du på vattenmängden med 3 dl
25 gr mjukt smör 
2 msk matolja
25 gr jäst
1,5 dl surdeg
1-1/2 msk salt lite beroende på hur salt såsen är
2 msk sirap
ca 1,3 dl eller 700gr grovt rågmjöl
ca 2 liter eller 1,1 kg vetemjöl special
ev. 1 msk kummin jag hoppar det när jag har sås i degen


Häll vatten och sås i en bunke rör ut jästen i vätskan rör sedan i alla ingredienser men spara lite vetemjöl special till utbakningen ca 1 dl.
Arbeta nu degen kraftigt ta ev. mer mjöl om degen känns på tok för kladdig,degen skall kännas smidig.
Låt nu degen jäsa övertäckt i ca 1 timme.
Knåda degen smidig på mjölad bänk och dela den i 4 delar forma till 4 runda limpor och lägg i en stor långpanna täckt med bakplåtspapper eller smord.
Pensla limporna med vatten och strö över grovt rågmjöl.
Täck över och låt jäsa ytterliga ca 40 min.
Baka längst ner i ugnen på 200 grader i ca 45 min..


Låt limporna svalna på galler inlindade i bakhanddukar för bäst resultat.
Hoppas ni gillar dem  och självklart går det fint att frysa dem :).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar