söndag 23 september 2012

Enkel surdegstart


Detta är rätt enkel variant av surdeg som du gör en rätt stor omgång och så lägger du ner portioner i frysen för senare behov.
Detta blir till 10 bakomgångar

Dag 1:
 1 dl vatten på 40 grader
1 dl grovt rågmjöl
Blanda väl och och ställ i rumstemperatur övertäckt med en kökshanduk.
Låt nu den stå i 3 dygn och rör runt lite i den varje dag.
Kan vara smart att ta en stor skål till detta med en gång.

Dag 4:
 Tillsätt nu
1 liter vatten på 40 grader
1 liter grovt rågmjöl
Rör ihop allt till en lös deg , täck över på nytt och låt stå ytterligare ett dygn i rumstemp.

Dag 5:
Nu är degen färdig dela upp den i 10 delar baka gärna med en och frys de andra delarna .
I kylskåp håller den sig i ca 5 dagar och i frys nästan 1 år.

Ta fram den djupfrysta surdegen i god tid före nästa bak, helst kvällen före så den hinner tina och bli rumstempererat.
Detta receptet har jag lånat av Kungsörnen och jag tycker det är bra och enkelt.
Man kan göra ny surdeg på sista förpackningen och då börjar man med den upptinade och rumstempererade surdegen och går på vid dag 4 och fortsätter därifrån.
 Lycka till!!!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar