torsdag 2 augusti 2012

Kalljästa gifflar




En kalljäst bulle med lite socker och mycket smör ..

Det här behövs för ca 25 st:
25 g jäst
1 dl kall mjölk
1dl kall vaniljyohurt
200 g rumsvarmt smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
ca 6 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Pensling och garnering:
uppvispat ägg
pärlsocker 
flagad mandel

Ugn: 225 °

Gör så här
                         Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig.
                         Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg.
                         Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40x40 cm, på lätt mjölat bakbord.
           Sporra eller skär ut trekanter .     
               Rör samman alla ingredienserna till fyllningen.
 Lägg en klick fyllning mitt på varje trekant. Rulla ihop gifflarna börja med den breda delen mot spetsen. Lägg på plåt med bakplåtspapper.


                      Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar.
                         Pensla med uppvispat ägg och strö över lite flagad mandel  och pärlsocker  grädda sedan bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter.

 Låt bullarna kallna utan bakduk.   

2 kommentarer:

  1. Min mamma gjorde gifflar med smör-socker-mandel i.

    SvaraRadera
  2. Så kul :) ja kan förstå det för dessa är en favorit bland alla här hemma.

    SvaraRadera