Jag lånade receptet från tv 4 recept :
Så gör du din egen sockerpasta till tårtor och annat.
Satsen räcker till att täcka en tårta på 25 x 10 cm hög
Ingredienser
1 msk gelatin
0.6 dl kallt vatten
1.25 dl glucos eller vit sirap
1 msk glycerin
2 msk vegetabiliskt fett
ca 20 dl florsocker (skiktat)
2 droppar smak och färg
Om man så önskar maizenamjöl och extra florsocker att pudra arbetsytan med.
Tips
Satsen räcker till att täcka en tårta på 25 x 10 cm hög.
Gör så här
1. Blanda gelatinet och det kalla vattnet. Låt stå tills tjocknat.
2. Placera blandningen i vattenbad och hetta upp tills allt lösts upp. Tillsätt glukosen eller sirapen och glycerinet; blanda väl.
3. Rör i det vegetabiliska fettet och just innan det smält helt, dra bort från värmen, och tillsätt smak och ev färg.
4. Låt blandningen svalna tills den är finger varm.
5. Häll nu 10dl florsocker i en annan bunke och forma till en brunn. Häll den fingervarma blandningen i brunnen och rör med en träslev, blanda succsesivt i resterande fluorsocker tills kladdigheten försvinner. Fortsätt knåda tills sugarpasten är len följsam och inte fastnar på dina händer.
6. Om sugarpasten är för mjuk, tillsätt mera fluorsocker; för hård, mer vatten (en droppe i taget).
7. Använd sugarpasten direkt eller förvara den i en lufttät bytta i svalen. När du ska använda den igen så ta fram den och knåda den mjuk igen.
8. Lycka till och hoppas det går bra!
Så här såg min ut innan den vilat i kylen över natten vilket rekomenderas att den gör.
Sedan skulle den färgas
Blå till exempel
Dessa färgerna blev det
Sedan började formandet, lite blommor
och sedan ökar vi svårighetsgraden lite
börjar med huvudet
fortsätter med kropp och filt
till slutprodukt nästan benen blev fel ställning på så de har jag ändrat lite på men är ändå ganska nöjd med det som första försöket sak.
Det var jättekul så pröva gärna.
Vad duktig du är!! Bebisen blev ju jättesöt och jag skulle inte alls gissa på att det var första försöket! =)
SvaraRaderaTusen tack !
SvaraRadera