söndag 10 januari 2016

Chokladbollstårta

 
 Chokladbollstårta med olika lager av havre/kokosboll och kraftig chokladbollssmet. Låter tokigt, men nu har jag hört så mycket om denna tårta så jag måste testa! Jag kan skriva under på att det är oväntat gott! Den gick hem hos gästerna men är väldigt mäktig så ni kan nog lätt bjuda ca 15 personer på denna tårta trots att den inte är så stor. 
Ingredienser havre/kokosboll:
150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
5 dl havregryn
1 tsk vaniljpulver
2 dl kokosflingor
1/2 dl mjölk
Ingredienser chokladboll
150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl kakao
5 dl havregryn
1/2 dl starkt kaffe eller espresso
Chokladganache
200 g choklad, jag använde 44%
2 dl grädde
15 g smör
1/2 tsk vaniljpulver
Gör så här:

 

1. Klä en springform med bakplåtspapper, ca 15cm i diameter. Det går bra att använda vilken form som helst, t.ex en djup skål.
2. Använd två skålar och blanda alla ingredienser till lagren. Först smör och socker, sedan resten av ingredienserna. Jag använder händerna eftersom det är så roligt att kladda lite!

 
 3. Dela varje deg i två delar så att du får fyra olika lager. Ta ut lite av smeten och gör några små chokladbollar som du kan garnera med.4. Börja med det ljusa lagret och tryck ner det i formen så det är riktigt kompakt, fortsätt med den mörka och tryck den ovanpå. Fortsätt så tills formen är fylld. Ställ i kylen minst fyra timmar, men du kan med fördel förbereda detta dagen innan och låta den stå i kylen över natten.
 
 
5. Finhacka eller riv chokladen och lägg i en värmetålig skål. Blanda grädde, vaniljpulver och smör i en kastrull och värm tills det är riktigt hett, men inte kokar. Häll grädden över chokladen och låt den stå en halvminut, blanda sedan med en slickepott tills det är välblandat. Låt blandningen stå 1-2h tills den börjar bli bredbar.6. Spackla på ganachen över tårtan, eller spritsa en fint mönster. Bara att ta fram din kreativitet. 
Tårtan förvaras i kyl och kan med fördel göras en dag i förväg.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar