tisdag 19 juli 2011

Rödbetskaka med glasyr


   200gr rödbetor råa 
 1 dl kokos
2 st ägg
2 dl strösocker eller råsocker
2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 dl matolja

Glasyr:

50 g philadelphiaost naturell
50 gr vaniljkesella
1-1,5 dl florsocker
ev någon droppe karamellfärg
ev. pynt jag hade marsipanrosor man kan ha rostad kokos eller strössel
Gör så här:
Om du har en matberedare med kniv så passar det utmärkt
att använda till det här receptet på rödbetskaka.
Skala rödbetorna ett tips är att använda hanskar annars blir du väldigt röd om händerna. Om du använder matberedare: rödbetorna i mindre bitar och lägg dem i din matberedare med kniven monterad.  Kör ca 30 sek så att det blir finhackat.
Utan matberedare: Riv rödbetorna på rivjärn .
Tillsätt ägg och socker. Kör ca 30 sek med matberedaren eller använd elvisp eller vanlig visp.
Häll ner oljan i smeten.
Ta fram en bunke och blanda kanel, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver,kokosen och vetemjöl. Häll ner över oljan.
Använd matberedarens impulsknapp för att blanda försiktigt eller elvispens lägsta hastighet eller en sked för att röra runt tills det blir en jämn smet.

Häll smeten i smord och bröad rund form, ca 1 ½ liter. Grädda rödbetskakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 min. (Smeten blir rätt lös i konsistensen men det skall den vara).

Låt stå i formen 5-10 minuter. Stjälp sedan upp rödbetskakan på ett serveringsfat. Lägg formen ovanpå och låt rödbetskakan kallna.
Gör glasyren. Blanda philadelphiaost, kesellan och florsocker . Bred glasyren över morotskakan med en kniv.
Servera! Förvara rödbetskakan i kylskåp.
Denna har jag med på månadens sötsak under temat Rosa på Bloggen söta saker






2 kommentarer:

  1. Så gott med rödbetor i! Har aldrig testat att baka med dem, däremot så slinker det lätt ner ett par kokta med smält smör och salt på...
    Måste testas ditt recept :-)

    SvaraRadera