En regnig sommardag hemma på Gotlands semestern är perfekt att baka bullar på, så frysen är fylld upp till stranddagarna med kaffekorg.
Vi, min son och jag gjorde idag en dubbel sats av den vanliga bulldegen med lite vri på , så här kommer det receptet vi använde.
Vi gjorde några fyllda med blåbärs röra, några helt släta och några med bara socker på.
Det blev fyra stora plåtar med bullar.
Ingredienser:
Deg:
100g jäst för söta degar
2 ägg
100g smör eller margarin
1 burk vaniljkesella
10 dl mjölk
2dl strösocker
1 tsksalt
2 msk malen kardemumma
ca 1 påse vetemjöl (2kg)
Fyllning:
100 g margarin eller smör
1,5dl strösocker
saften och rivet skal av en citron
3 msk blåbärsylt
Pensling:
•1 ägg
Garnering:
•pärlsocker
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält matfettet och tillsätt mjölken + kesellan och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om. Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30-40 minuter övertäckt.
Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker, citron och blåbärsylten.
Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.
Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter.
Det blev många blandade bullar till oss.
Tips:
Bullarna går bra att frysa!
Blåbärsbullar
De släta Gotlandsinspererade bullarna.
Lycka till med bullbakandet !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar