söndag 10 mars 2013

"Miss Piggy`s Spatårta"


Nu var det väldigt länge sedan jag gjorde inlägg jag har varit på två veckors semester i Thailand och haft mycket på hemmaplan så bakningen har fått komma i andra hand. Men idag sög det i "baktarmen" och efter som både jag och min chef fyllt 40 med en dags mellanrum tänkte jag fixa en tårta till kaffet på mötet i morgon på jobbet. Jag hade sett en liknande skapelse på webben och ville pröva så här kommer min version.
Det blev en chokladtårta med lingon&grädd fyllning toppad med chokladtryffel bla. Detta är en rätt liten tårta för ca 8 pers skulle jag tro.

Botten
3 ägg
1,5 dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 250gr
vispa ägg och socker vitt.
Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i äggsmeten vänd försiktigt ihop detta.

Medan det gräddas lägger du upp ett bakplåtspapper  och strör lite strösocker jämt över det.
När du tagit botten ur ugnen stjälper du försiktigt över botten på de sockrade pappret.
Dra nu försiktigt bort bakplåtspappret sitter det fast kan man ta och fukta baksidan med lite kallt vatten så kan det släppa lättare.
Låt nu botten ligga och kallna under en bakduk.


Fyllning:
2 dl grädde
3 gelantinblad
1 dl kessella vanilj
1,5 dl lingon jag tog frysta

Lägg gelantinbladen i kallt vatten.
Lättvispa 1,5 dl grädde och blanda det med kesellan.
Värm resterande av grädde nästan till kokpunkten och blanda i de urkramade gelantinbladen rör så gelantinet löser upp sig.
Rör nu ner "gräddgelantinet" i "gräddkesellan" och tillsätt till sist de halvtinade lingonen.
Smaka av tycker du det är för surt får du söta lite men jag tycker om det lite sura med söta botten och kraftiga tryffeln.
Skärn nu botten i tre lika breda remsor ev. 4 lika breda jag fick min tårta lite hög i förhållande till chokladkexen och fick skära bort lite.
Bred på lingon krämen.
Rulla ihop botten på detta vis så blir det en kul överraskning för de som skär i tårtan sedan.

Nu får botten åka in lite i kylen och vila.

Toppingen:
200 gr mörk choklad
1,25 dl vispgrädde
1 msk manellikör eller annan valfri smak ( kan uteslutas )

Finhacka den mörka chokladen .
Koka upp grädden och slå den över den hackade chokladen.
Rör tills all choklad smält och smaksätt sedan med likören.
Låt nu denna stå och stelna till sig lite på en sval plats.
När den stelnat  till sig vispar du upp tryffelsmeten så den blir krämig.

Bred nu krämen rätt tunt runt kakan och tjockare uppepå kakan.
 
Runt om körde jag icas chokladpinnar går ocså med kitkat eller liknande kex
 det gick nästan åt två paket.
När jag satt kexen runt knöt och ett sidenband runt mest för att jag tycker det är fint helt enkelt .
Sedan skulperade jag olika grisar i marsipan och satte dit.
Man kan nu strunta i grisarna och fylla toppen med tex nonstopp  om man skulle vilja eller lingon för den delen men jag gick för ett gris spa med choklad gyttja helt enkelt.











Nu skall jag medge att jag har inte provsmakat denna skapelse i sin helhet men lite rester runt baket och tror detta blir en succe men min ide kan man ju göra med en annan rulltårtevariant om så önskas :).
Så lycka till med bakandet !!!

3 kommentarer:

  1. Ja men lite åt det syrliga hållet så det är frågan om du gillar sött eller syra.

    SvaraRadera