lördag 3 november 2012

Nöt och moccadröm till tårta

Detta är min egenkomponerade tårta av smaker jag gillar mycket.
 Denna tårta fungerar lika bra som en glasstårtevariant som en gräddtårtevariant.
Som glasstårta kan man ju förbereda den i god tid och bara dekorera den innan servering då den behöver en kvarts tining för att vara lättare att skära i .
Detta recept är breräknat på bottnar på ca 20 cm i diameter men går givetvis att gånga upp för större tårta denna är lagom till 8 pers.

Nötmarängen
2 äggvitor
1 dl strösocker
1 dl hasselnötter

Rosta nötterna lätt i en stekpanna och hacka dem fint.
Vispa ägg och socker över vattenbad tills marängen blir blank och fluffig.
Tag av från vattenbadet och vänd försiktigt i de malda nötterna.
Rita ut två rundlar på 20 cm diam. på bakplåtspapper och bred över nötmarängen .
Grädda i 125 grader i ca 1 timme tills bottnarna är "torra"



Moccakaramellsirap :
1,5 dl florsocker
1 dl starkt kaffe

Jag har valt att göra en moccasirap att smaksätta grädden till tårtan med.
Man smälter ner sockret i en kastrull men bränn det inte ta hellre lite lägre värme och längre tid.
När sockret blivit smält och gyllene häller du i kaffet ta lite i sänder för det kan bubbla upp en del och rör tills du får en jämn sirap som du nu sätter till att svalna.



 Fyllningen
3-4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
moccasirap efter smak och behag, jag anvädne allt.
Vispa grädden och vaniljsockret och smaka till med moccasirapen tills du är nöjd med smaken.


 Lägg knappt  hälften av moccagrädden mellan marängbottnarna
och spritsa på resten på toppen av kakan.

 Dekorera tårtan men en hackad dubbeldaim och pudra till sist lite kakao över klar till servering!
Man kan så klart hacka en dubbeldaim till och lägga i mellan kakan om man vill lyxa till det lite mer.

Hoppas ni gillar den :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar