Ett gott bröd som inte är för "surt" och alltså väldigt barnvänligt
och saftigt jag kommer nog utveckla detta recept vidare.
Jag hittade det i vår kokbok och tyckte det var toppen
och med potential helt enkelt.
Det blev 2 stora limpor och det tog 3 dagar från det du satte surdegen tills det var klart men väldigt lite jobb ändå tyckte jag .
Dag 1
Surdeg:
25 gr jäst
3 dl vatten
3 dl rågsikt
Smula jästen i en bunke och häll över det fingervarma vattnet (37gradigt)
Rör till jästen löst upp sig och blanda sedan ner mjölet och rör tills du får en slät röra .
plasta in bunken och låt den stå i rumstemperatur.
Dag 2
ta fram surdegen och rör i
1/2 dl rågsiktsmjöl
Plasta in surdegen igen och låt den stå kvar i rumstemperatur.
Dag 3
7 dl vatten
1/2 dl matolja eller margarin
1 msk salt
ca 2,5 l = (ca1,4 kg) rågsikt
Blanda surdegen med ljummet vatten,salt och fettet.
Tillsätt mjölet lite åt gången och arbeta tills du får en smidig deg.
I boken stod det först i maskin och sedan på mjölat bakbord
jag körde bara i maskinen och det gick fint.
Sätt ugnen på 250 grader.
Jäs degen till dubbel storlek i ca 1-1,5 timme min tog 1,5 timme.
Baka ut till 2 stora limpor eller 4 mindre.
Ett tips är att platta ut degen och rulla ihop den till limpor ,de blir då högre och finare.
Jäs nu övertäckta i 30-60 min.
Snitta lite skåror i brödet innan du sätter in dem.
Sänk nu ungs temperaturen från 250 till 200 grader när du sätter in brödet.
Grädda i ca 45minuter
Låt bröden kallna under bakduk på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar