Hembakad focaccia1 bröd, 20-24 bitar:
3½ dl vatten
ca. 7 dl vetemjöl
25g färsk jäst
1½ tsk salt
½ dl olivolja
1 msk honung
På brödet:
½ dl olivolja
1-2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk citronsaft
3-4 msk färska kryddor jag hade timjan rosmarin dragon och persilja
en gnutta chili
1 tsk tomatpuré
lite svartpeppar
flingsalt (2 tsk) + olivolja
Gör så här:
1.Värm vattnet till 37 C (fingervarmt). Smula
jästen i en bunke och rör ut med det fingervarma vattnet. Blanda i olja, honung
och salt. Tillsätt mjölet lite i taget och knåda till en deg, fortsätt knåda
degen i bunken i ca. 10 minuter för hand, 5 minuter med maskin. Degen skall vara
elastisk och kladdig, så att den fastnar lite på fingrarna. Låt jäsa på ett
varmt ställe under bakduk i 30 minuter.
2. Klä en stor långpanna ( 23 x 33 cm) med
bakplåtspapper. Pensla formen generöst med olivolja, både på bottnet och på
kanterna.
3. Stjälp degen i den oljade formen och bred ut
till kanterna med mjöliga fingrar. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30
minuter.
4. Blanda ½ dl olivolja med hackade kryddorna,
krossad vitlök, tomatpurén och 1 tsk citronsaft. Smaksätt med svartpeppar. Jag körde allt i mixern men man kan som sagt var bara röra ihop det om man vill. Sätt ugnen på 250C.
5. Tryck små gropar i brödet med hjälp av ett
mjölat eller oljat finger. Pensla hela brödet med olivoljeblandningen. Strö på
rikligt med flingsalt.
6. Grädda mitt i ugnen i 250 C i cirka 12
minuter, tills brödet fått en fin färg. Ta ut ur ugnen och pensla direkt på ännu
lite olivolja så får brödet en fin glansig yta. Låt svalna en aning och skär i
bitar, servera genast.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar