Helt plötsligt kom baklusten på mig här på söndagseftermiddagen och det blev strassar en klassisk svensk småkaka som mormödrar bakat i alla år. Smälter på tungan och kan läggas ihopp två och två med sylt, smörkräm eller som här med choklad.
Jag färgade mina i Sverigefärger gult och blått och la ihop de med vit choklad.
Här kan du variera färger och form precis som du önskar.
Detta blir 30 små sverige strassar
100gr smör rumstemp.
0,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
karamellfärg
50-75 gr choklad
Sätt ugnen på 175°. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker till en pösig smet. Tillsätt vetemjöl och potatismjöl, lite i taget, och rör kraftigt emellan.
Jag valde att färga hälften av degen blå och andra halvan gul, men bara att ta den färg man önskar.
Jag valde att färga hälften av degen blå och andra halvan gul, men bara att ta den färg man önskar.
Fyll degen i en kakspruta eller spritspåse och spritsa ut den i den form du önskar på en bakpappersklädd plåt. Exempelvis kan du göra längder, toppar eller ringar. Jag körde raka bitar på ca 3-4 cm.
Grädda mitt i ugnen ca 5-10 min lite beroende på hur stora du gör dem mina tog 6 min.Tag ut kakorna och låt de svalna.
Smält chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugnen och lägg ihop kakorna med en klick av den smälta chokladen.
Dessa går fint att frysa om de finns kvar så länge.
Vilka snygga kakor! Fint med färgerna :)
SvaraRaderaTack :-)
SvaraRadera