En kalljäst bulle med lite socker och mycket smör .
Det här behövs för ca 25 st:
25 g jäst
1 dl kall mjölk
1dl kall vaniljyohurt
200 g rumsvarmt smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
ca 6 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
Pensling och garnering:
uppvispat ägg
ev lite socker att strö på jag använde rörsocker denna gång
ev lite socker att strö på jag använde rörsocker denna gång
Ugn: 225 °
Gör så här
Smula ner jästen i en degbunke.
Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig.
Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg.
Rör samman alla ingredienserna till fyllningen.
Rör samman alla ingredienserna till fyllningen.
Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40x40 cm, på lätt mjölat bakbord. Bred på fyllningen vik kakan på mitten
Sporra eller skär ut remsor som du snurrar
och "knyter knut på " lägg bullarna i formar eller
lägg bullarna på bakplåtar med bakplåtspapper.
Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar.
Mina jäste närmare 3 timmar men det var rätt kallt i mitt kök denna dag
Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter.
Låt bullarna kallna utan bakduk.
Jag ringlade en aning smält vit choklad på bullarna men det var bara för syns skull , bara att skippa om man vill.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar